Catalogus en boeken

Bijna alle firma’s geven jaarlijks een catalogus uit met een overzicht van de op dat moment verkrijgbare collectie. Niet alle verzamelstukken blijven namelijk altijd in de collectie. Waneer deze huisjes met “pensioen” gaan worden ze vaak wel meer waarde vast en dat is voor veel verzamelaars dan ook een reden om juist deze “retired” items te sparen.

De catalogus voor Europa kan afwijken van die uit de VS, omdat niet de gehele collectie gelijk is, bijvoorbeeld omdat Lemax voor een aantal winkels in de USA exclusieve items op de markt brengt. Deze winkels hebben dan ook hun eigen gids/flyer.

Dickensville geeft nog elk jaar een catalogus uit van hun Elf steden series, Lemax heeft echter sinds 2007 de catalogus voor de Europese consument vervangen door een flyer met de nieuwste collecties en Luville is in 2011 gestopt met het verspreiden van hun catalogus voor consumenten. Het grappige is dat mensen die tot die datums wel jaarlijks een catalogus hadden nu bereid zijn redelijk te betalen voor winkelgidsen

 

Over Department 56 is wel het meest gepubliceerd, van 3 maandelijks magazine ( “D56 quarterly” ) tot complete boeken. Tot 2006 werd er in Amerika jaarlijks een verzamelaars boek uitgegeven, het zogenaamde “greenbook” waarin de gehele collectie van D56 was opgenomen, vanaf 1976 tot jaar van publiceren. Per item werd hierin een soort marktwaarde bijgehouden voor tweedehands items en een korte omschrijving zoals jaar van uitgave en jaar van “pensioen”. Vele verzamelaars gebruikte deze boeken dan ook als leidraad voor het vaststellen van de waarde van hun stukken.

Het US magazine “village D-lite” heeft als opvolger van de quarterly nu ook een waardige opvolger gemaakt voor de greenbook en brengt sinds Juni ’08 de  “Village D-tails”. Helaas alleen in het Engels en schaars verkrijgbaar in Europa. Alle items uitgebracht door Department 56 staan hierin vermeld, incl oorspronkelijke prijs en geschatte huidige 2e hands waarde.


In Nederland/België was er van maart 2010 tot Dec 2014 de Minidorp Chronicle. een informatief magazine van de MinidorpClub over alle merken en vele bouw tips. Bij de overgang naar deze website 2.0 is besloten om met het gedrukte blad te stoppen na 26 uitgave omdat de oplage een beetje bleef steken is nu deze website de grootste bron van informatie over kerstdorpen. De bladen zijn nog steeds zeer gewild en een enkele keer komen er op de 2e hands markt exemplaren voorbij.

 In Canada en Amerika worden ook regelmatig naslag boeken uitgegeven onder de naam village Display tips. Schrijfster Leigh Gieringer bracht al meer dan 6 boeken en ongeveer 5 DvD’s uit. In 2013/14 verschenen er twee boeken over kleine displays. Hierin zijn ook foto’s gebruikt van een paar Nederlandse bouwers. ( o.a. de oprichter van Minidorp staat er in met mooie foto’s )

De Village Display Tips-boeken bevatten de volgende boeken: Village Display Tips, Village Display Tips: Volume II, More Village Displaytips, Display Building on Budget, Realistic Village-vignetten en Stylistic Village-vignetten. Deze boeken bieden tal van ideeën en technieken om verbazingwekkende mega-dorpsdisplays of kleine vignetten te maken. Samen met de vijf dvd’s verhogen deze bronnen het plezier van het ontwikkelen van dorpsscènes voor alle seizoenen. De dorp-hobby begon met het bouwen van kerstdecoraties, maar de mogelijkheden strekken zich uit tot het verbeteren van lente-, zomer-, herfst- en Halloween-shows die allemaal extreem populair zijn. Leigh levert ook een bijdragende als redacteur voor Village D-Lights Magazines.

 

 In 2013 mochten twee Nederlandse kerstdorp bouwers op uitnodiging een mega kerstdorp maken in een ver land. Een van hun heeft zijn verhaal in 2017 in boekvorm uitgebracht met de nodige kleuren foto’s. Op 70 kleurrijke pagina’s wordt een bijzonder verhaal beschreven van twee mannen die op uitnodiging van een prins een kerstdorp mogen komen bouwen in een van zijn hotels bijna 5000 km verderop.

Drie kabelbanen, twee treinen, een waterval… 35m2 kerstdorp….én alles binnen 40 uur! de eerste druk van slechts 50 boekjes was snel uitverkocht en daarom is er een tweede druk gemaakt.

Op de Multimedia pagina van deze site kunt u overigens de nieuwste catalogus downloaden zodra en zolang deze beschikbaar zijn.

Er is iemand die zijn boeken letterlijk gebruikt voor zijn “dorp”. Guy Laramée is een veelzijdig kunstenaar. Naar eigen zeggen is Laramee geinspireerd door de “erosie van de culturen”

Hij schrijft: Ik snij landschappen uit boeken. Bergen van ongebruikte kennis keren terug naar wat ze werkelijk zijn:bergen. Hoewel zijn werk al te zien is geweest in musea en galeries zijn zijn exposities in galeries relatief nieuw ( 2004). Echter, aan het einde van 2011 zal hij 15 solo en 20 gezamenlijke tentoonstellingen op zijn naam kunnen schrijven, waarvan de helft in het buitenland.