Hoge fluittoon of piep uit item

Soms kun je een hoge irritante fluittoon waarnemen nadat je iets hebt aangesloten. Als dit geen medische afwijking van uzelf is ( tinnitus ) Dan kan het zijn dat er een afwijking in het item zit en dan met name in de electronica. Dit geluid is in feite altijd aanwezig omdat de stroom door de spoelen wordt omgevormd waardoor kleine magnetische velden de pulserende spanning maken. Echter moet dit in het bereik schakelen van pakweg 100KHz en dat is onhoorbaar. Een enkele keer komt het voor dat u het wel hoort in een adapter van een item of lichtsnoer… U kunt deze echter niet open maken en is omruilen de enige oplossing.

Het is ook een gehoorde klacht bij de Maan. Deze lijkt wel een ultra hoge piep voor te brengen, zo hoog dat het voor de meeste niet eens hoorbaar is maar als je ‘m dan wel hoort kun je je er behoorlijk aan storen.

 

Gelukkig hebben ze het niet allemaal maar sommige zijn door de productiecontrole geglipt. Eigenlijk een kwaliteitsprobleem van de transformatorwikkelaar dus. Oplossen van dit euvel is gelukkig niet heel moeilijk.

 

Het witte batterij kastje aan het snoer kun je zelf open maken, dan zie je een klein printje zitten, op dat printje zit een transformatortje.


Let op condensatoren kunnen “bijna” niet piepen, wel sissen.. dan heb je te maken met lekke condensatoren.


Meestal zijn het echter de spoelen die je het eerst hoort: als hun windingen niet perfect strak zitten, gaan die trillen, en dat hoor je. De koperdraadjes van het transformatortje trillen dus en dat is 9 van de 10 keer de piep die je hoort. Als je nu een druppeltje secondelijm op dat spoeltje laat vallen, kunnen de draadjes niet meer trillen en zal het piepen veel minder worden of zelfs weg zijn!.. In plaats van lijm zou je ook (blanke) nagellak kunnen gebruiken. 

 

Helaas indien dit de oorzaak mocht zijn , zal dit niet bevorderlijk zijn voor de uiteindelijke levensduur dus indien je nog garantie hebt is het beter om terug te brengen.

 

In de betere voedingen zie je wel spoelen ingepakt in krimpkous, of al overgoten met lijm om dit trillen tegen te gaan.

  

Ook andere items, vaak met een LED achtige verlichting zoals een uithangbord of buitenverlichting  kunnen deze storing hebben. Indien het duidelijk uit het item komt is het de moeite waard om de onderkant open te maken. Ergens zit een plek waar er een printplaatje zit.. de toepassing is het zelfde. zorg dat het transformatortje niet meer kan trillen…

 

ps uiteraard doet u dit alles zonder dat het item is aangesloten.. zet alles pas weer aan als u zeker weet dat het opgedroogd is.