Merken

Hoewel Lemax en Dickensville het meest verkocht waren in Europa was ook Department56 sinds 2006 beter verkrijgbaar in Nederland. Helaas is daar in 2009 weer een einde aan gekomen en wordt dit merk niet meer in Europa verkocht.

 

Maar er zijn natuurlijk nog talrijke andere merken. Zo gaf o.a. kunstenaar Thomas Kinkade zijn naam aan “Kinkade village”, ontwierp de Engelsman David Tate in 1982 de serie “Lilliput lane”, is er nog het merk “Heartland valley”, het mooie Franse Gault ceramics en is er sinds 2006 een nieuw prominent merk gevestigd, Luville, van Nederlandse bodem!

 

Al deze merken worden hoofdzakelijk verkocht via kerst gerelateerde zaken zoals meeste tuincentra tijdens hun kerstshows vanaf half oktober. Bouwmarkten en de huishoudzaken verkopen vaak B-merken die veelal minder gedetailleerd zijn geschilderd en kleiner zijn dan de afmetingen van typisch schaal: 1/64. Deze schaalverhouding geld overigens niet altijd zoals u wellicht aan sommige huizen en zeker aan de figurines gemerkt zult hebben. Vooral de verhouding van de figurines ten-opzichten van de huizen verbaasd de meesten mensen nogal, en terecht! Toch is hier bewust voor gekozen. Zouden namelijk de huizen groter (materiaal) of de figurines kleiner (priegelwerk) worden, lopen de kosten niet meer evenredig met het product. “Als je dit verschil naast je neer kunt leggen is het ook makkelijker straks om eens iets persoonlijks toe te voegen wat niet geheel aan de maat voldoet.” 

 

Voor men roekeloos gaat aanschaffen is het verstandig om alvast een voorstelling te maken van wat men wil. Maar al te vaak maakt men de fout, zeker in de uitverkoop na de kerst, om een x aantal items aan te schaffen en er later pas op te gaan letten wat er verkrijgbaar is en welke stijl/thema ze eigenlijk willen uitbeelden. Jammer genoeg zijn niet alle aankopen goed tweedehands van de hand te doen, hoewel er toch een levendige tweedehands markt is voor sommige kersthuisjes. De grotere merken voeren meerdere thema’s van fantasielijn tot het kerstverhaal van Charles Dickens. Natuurlijk staat het eenieder vrij om te combineren tussen thema’s en merken, maar is het toch goed om te weten wat er zoal verkrijgbaar is, daarom ons complete overzicht van alle merken.