Typisch Hollands

Typisch Hollands - Kerstdorp merk

 

Sinds 2007 bracht Tuincentrum Overvecht de serie Typisch Hollands. Een serie verlichte kerstdorpjes met het authentieke straatbeeld waar Nederland trots op is (niet verwarren met Molendam van Luville). De eerste items van dat jaar waren het Marktplein, de Grachtenpandjes, het Bloemenwinkeltje, de Westertoren en de Oliebollenkraam. vooral die Oliebollenkraam was onder de Nederlandse dorpenbouwers meteen een succes en al snel uitverkocht. In 2008 werd de serie uitgebreid met o.a. het Station Hollands Spoor, vuurtoren het paard van Marken, de Magere Brug en Hotel New York, voorheen de Holland-Amerika Lijn. De 14 items uit deze serie zijn inmiddels aardig populair bij verzamelaars en het lijkt erop dat we er een merk bij hebben.


De collectie

Items bestaan veelal uit een setje huizen in één opstelling met figuurtjes er op, waardoor het moeilijker te combineren valt met losse huisjes van andere merken. De gebouwen en figuurtjes zijn van polystone en ook het formaat is, zelfs onderling, helaas duidelijk een andere schaal.

 

Tuincentrum Overvecht (18 filialen) was toen onderdeel van de Blokker holding, de huisjes van Typisch Hollands kun je dus ook in andere winkels tegen komen. Tot het concern behoren winkels als o.a. Blokker, Bart Smit, Intertoys, Xenos, Leenbakker en Marskramer. Blokker Holding heeft totaal 15 winkelformules in 13 verschillende landen, maar de meeste winkels heeft Blokker Holding in Nederland. Zeer waarschijnlijk kon de serie dus elk jaar opnieuw met unieke Nederlandse exemplaren worden uitgebreid.


Sinds 2013 was er nog maar weinig informatie te vinden over Typisch Hollands. Het lijkt er op dat de wens om een “dorp” merk te worden niet is gehaald en zijn het nog slechts decoratieve stukken in het Blokker assortiment met onderling nogal wat maat verschillen. Wel zijn er nog wat losse winkelpandjes bijgekomen en zelfs een setje losse figurines. Ook hebben ze tijdens het WK een item uitgebracht in de Typisch Hollandse oranje stijl.


Blokker Holding heeft in 2014 een koper gevonden voor winkels van Tuincentrum Overvecht.

Blokker Holding deed de winkelketen van de hand om te kunnen focussen op de kernactiviteiten huishoud, speelgoed en wonen. “De activiteiten van Tuincentrum Overvecht werden verkocht aan een ondernemer die heeft aangegeven te willen blijven investeren in de onderneming”  De Borgeld Management Group. BMG is een familiebedrijf dat ook andere winkelketens exploiteert, zoals Bo-mij (26 winkels), Bo-rent (65 winkels) en Ouke Baas Autoverhuur.

 

De eerste blokkerwinkel werd in 1896 opgericht in Hoorn. Ook dit nostalgische winkeltje mag niet ontbreken in uw kerstdorp.

De Typisch Hollandse blokkerwinkel heeft een afmeting van 11,0 cm (lengte) bij 9,0 cm (breedte) bij 15,5 cm (hoogte).
Inmiddels is bekend dat Typisch Hollands niet meer via Tuincentrum Overvecht verkocht wordt maar alleen nog via Blokker (web)winkels. Er is zelfs een nieuwe verpakkingslijn gelanceerd, passend in de nieuwe huisstijl van Blokker B.V.

Het item, de bestaande reclamezuil van Typisch Hollands is zelfs opnieuw uitgebracht, zonder aanplak poster van Overvecht..

UPDATE 


2016: Op de website van Blokker staan echter nog maar een paar items en een zeer beperkte voorraad.. Het doek lijkt gevallen ( November 2016 ) voor dit toch redelijk gewilde merk.

2017: Winkelketen Blokker en Marskramer sluiten in de loop van 2017 nog 200 winkels door het hele land. Dit zorgt ervoor dat 1900 mensen hun baan verliezen. Blokker Holding zet ook de overige winkelketens in de verkoop. Dat betekent dat zij afstand doet van Leen Bakker, Xenos, Big Bazaar en Intertoys en Maxi Toys. Alleen Blokker blijft bestaan in afgeslankte vorm en online.

2019: Zie overige merken op deze site, Blokker BV komt met een nieuwe lijn. Anton Pieck huisjes. Voor Typisch Hollands is het doek definitief gevallen.

2021: Waarschijnlijk is er iemand binnen het Blokker concern die het management heeft kunnen overtuigen van het belang om toch mee te doen met de groeiende trend Kersthuisjes. Winter 2021 zijn er spontaan 16 nieuwe items uitgekomen van de populaire serie Typisch Hollands. 

 

Voor de echte Holland liefhebbers. Intratuin eigen merk (ITL) lanceerde een paar jaar geleden hun “Holland specials” en deze lijn is inmiddels flink uitgebreid. Boerderijen, Facade huisjes en meer Hollandse items die uitstekend bij Typisch Hollands passen. Figuurtjes, koetsen en zelfs een auto zijn dus nog steeds aan het dorp toe te voegen. Intratuin heeft meerdere filialen door heel Nederland en België en sommige filialen hebben zelfs lokale items uitgebracht, denk aan het gemaal bij Cruquius en de Domtoren bij Utrecht. Misschien iets verder zoeken, Misschien zelfs dichterbij, maar het dorp kan nog steeds uitgroeien tot een stad.

 

Hollands Minidorp maken

Liefhebbers van een Hollandse miniatuurdorp kunnen tegenwoordig ook in de online kerstdorp winkel en miniatuurdorp shop van Minidorp.nl terecht. Hier vind je namelijk miniatuurhuisjes in Hollandse stijl en schaalmodellen van bestaande huizen en gebouwen uit Nederland. Zo heeft Dickensville in 2022 in de serie Hollands Erfgoed de eerste Blokkerwinkel van Nederland, De Goedkoope Ijzer en Houtwinkel, die in Hoorn is gevestigd, ook in miniatuurversie uitgebracht. Ook alle overige huizen uit zowel de Efsteden Serie collectie als de Hollands Erfgoed serie van Dickensville kunnen gebruikt worden voor het bouwen van een Hollands minidorp. Verder heeft Luville in 2024 diverse Zaanse Schans huisjes aan de serie Molendam toegevoegd.


Reeds uitgebrachte artikelen

Op veler verzoek hier een (zo compleet mogelijke) lijst van reeds uitgebrachte Typisch Hollands artikelen; 

 

2007: grachtenpandjes, Dorpsplein, Blokker winkel, Amsterdamse poort, Platteland tafereel.

 

2008: Westertoren, Vuurtoren ’t paard van Marken, Oliebollenkraam, Hotel New York, Molen, Magere brug, Jenever molen, Bloemenwinkel.

 

2009: Treinstation, Speelgoed winkel, Schaatsbaan, Marktkraam groente, Koek en Zopie, Haringkar, Draaimolen, Domtoren, Bakkerij.

 

2010: Scharenslijper, Paleis op de dam, Muziek kiosk, Kerstbomen verkoop, Hooiberg, Elfsteden finish, Draaiorgel, Café, Boerderij, Bloemenkar, Bierkar, school.

 

2011: Skischans, figuurtjes.

 

2012: Zaanse boerderij, Kerk, Suikerspin kraam, Snoepkraam, Schaatsvijver, Reclame zuil, Tram, Nieuwe Kerk, Martinitoren, Koffiebranderij, Klompenmakerij, Fietsenwinkel, Boter kaas en eieren winkel.

 

2013: Hollandse oranje snack kraam, Oranje straat, de peperbus uit Zwolle, stadhuis Rotterdam, lange jan Middelburg, olv toren Amersfoort, St Janskerk, Brievenbus, Apotheek en Kruidenier.

 

2014: Groente wagen en kraam (remake), schoorsteen veger en spelende kinderen.

    

2015: Heel erg afwijkend van al de andere Typisch Hollands items bracht Blokker in 2015 een serie “Vensterbank” grachtenpandjes. Maar gelukkig ook nog een paar echte figuurtjes voor de fans die al weer een paar jaar sparen. Alleen nog via Blokker winkels dus en helaas niet meer bij Tuincentrum Overvecht!

  

2021: O.a Acijnstoren, schaatsers, Café Malle Jan, Zaans Huisje, Vrouw met kinderwagen.