Wurm en Leyk

Er zijn nogal wat verzamelaars die vallen op de, voor Duitsland zo specifieke, vakwerk stijl huisjes. Nou heeft Duitsland zelf maar liefst twee leveranciers die zich helemaal hebben toegelegd op deze huisjes.

Wurm

Het bedrijf Wurm uit Keulen is al meer dan 50 jaar leverancier van gevarieerde decoratie collecties voor de lente, herfst en winter. Oprichter van het bedrijf, Günter Wurm verzorgt ieder jaar nieuwe producten voor de “China porseleinen” huizen serie “The Romantic Road”. Deze collectie bestaat bijna uitsluitend uit huizen uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

 

Traditioneel kunnen de porseleinen huisjes worden verlicht met een waxinelichtje want in elk huis is een thee licht houder geproduceerd. De moderne verzamelaars kiezen echter steeds vaker om de Wurm huizen te voorzien van elektrische verlichting van bijvoorbeeld Lemax, Luville, Dickensville of Department 56. Het gat voor de elektra in de Wurm huizen is ongeveer dezelfde grootte.

 

Ook trein liefhebbers van I en 0 spoor, wat ook wel bekend staat als LGB tuin spoorweg, kopen Wurm huizen, omdat ze heel goed passen en het materiaal voldoet aan de normen. Er is keuze genoeg in de diverse categorieën; prachtige huizen, figuren en bijpassende accessoires. Wurm schrijft zelf over zijn huizen: De schitterende huizen uit de collectie de “Romantische Straße”.

 

In Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië vinden ze bij een bezoek aan deze prachtige  Europese landen een schat aan historische gebouwen, kerken en huizen met grote traditie, cultuur en geschiedenis. Door te kiezen voor deze markante gebouwen brengt Wurm met deze serie huizen de architectuur en bouwstijlen uit vergane eeuwen in hun diversiteit en architectuur in hun prachtige steden. Beschouw het als liefde voor het vak, zoals oude huizen en kerken met veel liefde en zorg worden herbouwd en gerestaureerd in de oude stijl. Deze vele historische steden die in de oude traditie en schoonheid zijn hersteld, en deze steden zijn daarom weer uitgegroeid tot belangrijke attracties. Vooral de Romantische Strasse is voor veel reizigers een doel om te bezoeken. Dit heeft tot het idee geleid wat ons inspireerde om deze historische huizen en kerken in miniatuur vorm als een verlicht huis zo getrouw mogelijk na te maken. De verlichte huizen zijn gemaakt van porselein en met de hand beschilderd.

 

“Met ons werk, wat ons persoonlijk heel gelukkig maakt, ondersteunen we het behoud van renovatie en onderhoud van historische gebouwen“.

 

Met de aankoop van een verlicht miniatuurhuis van Wurm helpen ze om mooie oude huizen voor de toekomst te behouden.

 


Leyk

Het begon allemaal in 1983 met een zwangerschap:

 

In het kleine stadje Aichtal, ten zuiden van Stuttgart, waar het jonge gezin Leyk woonde, was in die tijd een gebrek aan mogelijkheden tot kinderopvang. Dus toen Ursula Leyk een kind kreeg besloot ze om thuis te blijven en de zorg voor haar kind zelf te doen. Ursula besloot om het speelgoed voor haar jonge dochter zelf te maken.  Als eerste bedacht ze een knuffelpop van restjes stof (oude t-shirts), daarna wilde ze wat meer “technisch” speelgoed maken. Ze maakte een piepklein huisje van klei en kwam tot de ontdekking dat ze met klei veel mogelijkheden had. Daardoor ontstond het idee om een ​​groter, hol huis te maken met open ramen en deuren, zodat de baby (toen 1 ½ jaar oud) iets in het huis zou kunnen zetten.

 

Op een sombere dag, bedacht ze dat een waxinelichtje in het huis heel mooi kon staan. Zo werd dus het eerste verlichte huis gebouwd. Zowel moeder als kind waren hier blij mee. Met klei, een deegroller en een mes als gereedschap, bouwde Ursula Leyk vervolgens meer verlichte huizen aan de keukentafel en het groeide uit tot een klein dorp waarvan glinsterende verlichting via de kleine raampjes de woonkamer echt sfeervol en gezellig maakte.

 

Enige tijd later, kwam vader Bernd Schulz-Leyk ongepland thuis en werd volledig gecharmeerd door de romantische sfeer die hem begroette. Hij zei dat Ursula zo’n huisje best in serie kon produceren en verkopen. Ze nam de uitdaging aan, kocht een “Handboek voor leerkrachten: leer werken met klei” en leerde de technieken  vorm productie, mallen snijden, beschilderen en het glazuren van de huisjes.

 

 

De huisjes werden gebakken in een oven van een keramische winkel in Tübingen. Toen Ursula de techniek helemaal onder de knie had kocht ze haar eigen hobby oven.

 

 Een jaar later stond ze op de kerst markt van Esslingen en verkocht haar eerste verlichte huizen, zo succesvol dat ze twee dagen voor het einde markt uitverkocht was! Dit was het kantelpunt dat de hobby een bedrijf werd:  Ze begon met het serieus produceren en ging ook op andere kerstmarkten staan. Sindelfingen, Ludwigsburg en Stuttgart waren de volgende haltes.

 

Het succes was geweldig en het bedrijf kwam snel aan hun capaciteitsgrenzen. Zonder enige aarzeling stapte Bernd Schulz-Leyk in het kleine bedrijf. Doordat de vraag alsmaar toenam, was al snel de Schwäbisches boerderij te klein geworden. Ze vonden een grotere ruimte in 1986, op een gunstig gelegen plek om te wonen in de oude pastorie met schuur in Wörnitz, ten zuiden van Rothenburg ob der Tauber.

 

 

Na vijf jaar was ook de parochie schuur al te klein geworden voor de productie en hebben ze een stuk grond gekocht in Rothenburg waar ze een moderne productiehal konden bouwen. Van daaruit werden de kerstmarkten goed bevoorraad.

 

Het terrein in Rothenburg met een zachte helling naar het zuiden was nu de inspiratie van Bernd Schulz-Leyk. Hij begon te dromen van een prachtige tuin en bijzondere planten. 6 jaar nadat hij op weg ging om zijn dromen te realiseren werden deze werkelijkheid. Geleidelijk veranderde hij het ​​gebied onder de hal in een betoverende Aziatische water tuin. Wie vandaag de dag langs komt in de Erlbacher Straße 108, kan nu kijken naar de productie van de verlichte huisjes en een kijkje in de tuin nemen. Officieel is de lotus tuin is, maar alleen op zaterdag geopend. Dan is ook de koffiebar open voor alle kenners, om te genieten van koffie met gebak, en ondertussen te genieten van de sfeervolle Aziatische tuin.