2. Een plan maken

Bij het bouwen van modelspoor landschappen maken ze vaak eerst een schets, een zogenaamd “banenplan”. Dit is nodig om later de rails en dergelijke op de juiste plaats te krijgen. Ook voor ons dorp zouden we dat beter kunnen doen van tevoren omdat we aan bepaalde maten van de huisjes zitten, de één wat groter dan de ander. En stel dat je een mooie schuine berg hebt gemaakt, 5 skiërs er op en een sleetje… prachtig!, maar s ’avonds geen verlichting in dat gedeelte omdat je huisjes allemaal verderop staan? Beter is het dus om rekening te houden met het verdelen van je items.

 

Beter is het dus om rekening te houden met het verdelen van je items. Het hoeft niet altijd groot om mooi te zijn. (lees Is de grootte belangrijk) Maak eerst een plan en ga van daaruit je opbouw uitwerken.

 

Sommige mensen hebben al bij aanschaf voor ogen hoe het thuis gaat worden, anderen hebben wat meer moeite met inbeelden hoe ze het willen hebben en kunnen het pas visueel beoordelen als ze wat hebben uitgestald. Dit is dan ook een van de eerste dingen die we gaan doen. Uitpakken en oriënteren.


Hoeveel items kom en er in, en hoeveel daarvan zijn er op stroom/batterij. Waar moeten de kabels naar toe. Verdeel de items op hun plekje en maak een eenvoudige schets waar ze komen te staan of maak een tekening op ware grootte en schuif met uitgeknipte printjes tot je de juiste opstelling hebt gevonden. We hebben het nu nog niet over landschappen en bergen, deze komen later aan bod. We gaan eerst kijken hoe en of de items passen in een opstelling.

 

Houd alvast rekening met figuurtjes en paardenkoetsen e.d. Als we weten hoeveel stekkers we moeten plaatsen kunnen we stekkerdozen plaatsen, deze kunnen vanwege het lage voltage ongevaarlijk aan elkaar worden door gekoppeld. U zult zien dat in de meeste stekkerdozen maar hooguit drie items kunnen worden aangesloten, en een stekker van de volgende doos. Plaats uw items straks zo dat u vanaf uw zit plek of zichtplek een mooie aanzicht heeft op het geheel. Plaats uw huizen gerust wat speels, vroeger was het allemaal nog niet zo “vinex” strak.